OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Zelfgenezend vermogen aanboren

Iedereen die door ziekte niet kan werken en in loondienst is, komt een keer bij een bedrijfsarts. Wanneer je langere tijd niet kunt werken, kan dat een aanleiding zijn om je te bezinnen op je werk en je leven en op de keuzes die je tot dan toe hebt gemaakt. Hoe gaat een arts dan met de problemen van de werknemer om? Wordt er alleen maar naar de symptomen gekeken en is er het streven de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen?

Het is een zegen als je een arts treft die naar je kijkt als méns.

Ik heb die ervaring mogen hebben en ben daar nog steeds dankbaar voor. Het heeft zelfs invloed gehad op mijn hele leven. We hadden veel gemeen. Ook ik houd niet van afstandelijke relaties, daar los je niets mee op. Het gaat om de nabijheid en in die nabijheid moet je zo professioneel zijn, dat je weet hoeveel afstand je moet houden. In die sfeer kan een mens gedijen en zichzelf vinden.

In een ontmoeting hoor ik vaak een schreeuw van de ziel om gevoel en verstand bij elkaar te krijgen. Als je leven ontspoort, is het lichaam meestal de boodschapper. Een mens kan lang en veel wegstoppen totdat het lijf zegt: “Nu is het genoeg geweest”. Dat lijkt het begin van alle ellende maar het is het begin van de oplossing. Vervolgens is het de kunst het zelfgenezend vermogen van mensen aan te boren en hen weer in hun eigen kracht te laten geloven, dat is mensen helpen.

JANNY TEEUWEN