Wekelijkse overweging – Over-leven en ziek-zijn

Wekelijks staat hier een overdenking van Hub van de Bosch, Janny Teeuwen en Ton Hopman (het schrijverscollectief).

Vrijdag 13 januari 2017

Pijnlijke scheiding door Janny Teeuwen

Wekelijks bezoek ik hem 86 jaar, helder van geest maar kwetsbaar. Zijn vrouw “is er niet meer”. Zodra ik binnenkom stromen de tranen en voel en zie ik zijn intense verdriet. Hij vertelt over zijn leven met haar. Beetje bij beetje ontvouwt zich hun levensverhaal, het gezin, hun gezamenlijke werk op de boerderij. Niet altijd rozengeur en maneschijn, soms worstelend met de tegenslagen maar gewoon doorgaan. Beetje bij beetje vertroebelde haar geest. Zij poetste de hele dag wat en hij ziet haar nog in de tuin peertjes rapen die ze in de holte van haar arm binnen brengt. Altijd bleef ze wakker tot hij naast haar lag voor een knuffeltje. De ingesleten gewoonten en rituelen hielden hen in balans. Zo werd hij ongemerkt mantelzorger. Liefdevol, eenvoudig zie ik “de film” voorbijkomen: geen verre reizen, geen auto, geen grote gebaren. Het zijn tafereeltjes die me diep ontroeren. Is dit niet wat men “de contente mens” noemt?
En toen op een onbeheerd ogenblik kwam ze buiten lelijk te vallen.Niets gebroken maar opeens was de controle weg. Lopen en drinken ging onzeker en ze was echt in de war. De enige oplossing was een zo spoedig mogelijke opname in een verpleeghuis.
Ik bezocht hen de laatste zaterdag dat ze nog thuis was. Ik wilde hen graag in die oude situatie ontmoeten.
Zij maakt het goed, voegt zich verrassend goed in haar nieuwe leefomgeving.
Maar wat een schrijnend gemis en verdriet als twee mensen na een jarenlang liefdevol huwelijk op deze manier gescheiden worden!

Meer lezen? Er zijn een groot aantal teksten en overwegingen beschikbaar:

Daarnaast heeft de Stichting een aantal leestips van boeken die in het bezit zijn van de openbare bibliotheken Maas en Peel.