OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Woensdag 10 oktober 2018

Het leven gaat door …. (1)

 

‘Het leven gaat door …. ‘ dat is een opmerking die vaak gemaakt wordt na een overlijden van een dierbare. Ja, natuurlijk gaat het leven door van hen die achterblijven.

Ooit schreef Nico ter Linden een zestal boeken met ‘Het Verhaal gaat door …’. En we weten allemaal wat er met de Grote Verhalen gebeurt. De zeggingskracht is niet meer vanzelfsprekend. Ja, het Verhaal gaat door maar, zeker in onze streken, toch maar zeer moeizaam. We zien het om ons heen gebeuren en zien hoe dat Grote Verhaal waar zovelen eerst kracht en moed uit haalden, steeds verder naar de achtergrond wordt geduwd.

Dat Grote Verhaal dat enerzijds troost bood opdat we geloofden dat ook het leven van onze dierbaren door ging.

Dat Grote Verhaal dat kracht bood omdat na diepe duisternis en ellende er hoop was op licht ergens aan het eind van die donkere tunnel waar je in kunt zitten als je een vrouw of man, een kind, een ouder of een vriendin of vriend verliest.

‘Het leven gaat door …’ maar wat als je al je houvast verloren bent, als je geen grond meer hebt om op te staan, als je fundament is weggeslagen, als geen Verhaal meer hebt waar je op kunt terugvallen, moed en kracht uit kunt putten? Hoe dan verder? Waar dan de kracht uithalen? Waar dan nog het geloof vandaan halen dat het wellicht naar wij hopen, eens weer beter gaat?

Welk nieuw Grote Verhaal houdt jou dan op de been?

 

Door Hub van den Bosch