OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Vrijdag 14 september 2018

Mooie levensverhalen 2

Wat is dat, een mooi levensverhaal? Een verhaal zonder tegenslagen, waar geen crisis en geen diepgaande conflicten en verwijderingen hebben plaatsgevonden? Mooi is een rekbaar begrip als het gaat om levensverhalen. Deze zomer nam ik deel aan een leerzame en inspirerende schrijfweek gegeven door een ervaren schrijfster en columniste. Zij stelde: een verhaal wordt pas “mooi” en interessant als er tegenslagen en rampspoed in voorkomen. Geen boek of film is de moeite van het lezen of kijken waard als er niets te bevechten of te overwinnen valt; anders wordt het vreselijk saai. Pas dan heeft het de lezer echt iets te zéggen.

In deze tijd zijn we de verbinding met de “grote verhalen” en sprookjes kwijtgeraakt. Verhalen die een universele waarde hebben en die worden doorgegeven van generatie op generatie. Ze beschrijven op dramatische wijze wat we aan tegenslagen kunnen tegenkomen in ons dagelijks leven en welke keuzes we hebben om ermee om te gaan. Rampspoed is van alle tijden en kan ieder mens overkomen. In eerste instantie word je van zo’n verhaal niet vrolijk maar uiteindelijk kan je erdoor op een spoor gezet worden, je kunt erdoor getroost en bemoedigd worden. De opgelopen littekens kunnen sierende littekens worden.

Dat is de reden waarom na een overlijden het zo waardevol is om het levensverhaal van de geliefde te bespreken en er woorden en vorm aan te geven bij een afscheid. Zo kan het een familieverhaal worden waaruit achterblijvers kracht en moed kunnen putten.

JANNY TEEUWEN