OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Woensdag 20 november 2019

De laatste columns (2)

Na het vertrek van Stef Kessels hebben we geprobeerd om met een drietal aan schrijvers de columns door te laten gaan. Janny Teeuwen, Ton Hopman en ondergetekende gingen afwisselend columns schrijven. We kwamen er toen pas achter welk een opgave het voor Stef is geweest om elke week een column klaar te hebben.

Zo hebben we sinds 2012 de leemte die viel op te vullen. Maar gaande weg kwamen er meer columns in de weekbladen en van eens per week gingen we naar eens in de twee weken. Gaf wel meer ruimte aan de schrijvers maar anderzijds werd het onoverzichtelijker. Eén van de doelen van de columns was juist naast mensen prikkelen om na te denken over leven en dood, over ziek zijn en gezond, over doodgaan, om de stichting in beeld te houden opdat mensen in de situatie dat het leven breekbaar is en kwetsbaar, op het moment dat het einde nadert weet: er zijn mensen die kunnen, mensen die willen helpen waar wij het niet meer alleen kunnen of wel een beetje steun kunnen gebruiken nu wij met zin- en levensvragen zitten.

Maar ondanks dat de regelmaat van plaatsen soms voor ons, voor mij, een beetje onduidelijk was, bleven we er in geloven dat de columns ertoe deden. En werd er veel energie ingestoken door de schrijvers juist ook omdat het moest in korte kernachtige columns.

De laatste twee jaar, na het afscheid van Ton Hopman als schrijver wat hij kenbaar maakte in zijn laatste column, bleven Janny en ondergetekende over.

Langzamerhand eindigt dit ook maar hierover meer in de ALLERLAATSTE column.

 

Hub van den Bosch