OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Maandag 26 augustus 2019

THUISKOMEN

In de voortuin van een huis zag ik een groot bord geplaatst: Welkom thuis. Vlaggetjes eromheen en: Fijn dat je weer thuis bent!

Zou iemand misschien na een jaar rond de wereld te hebben gereisd weer thuis zijn gekomen? Het kon natuurlijk ook zijn, dat een familielid langdurig in het ziekenhuis had gelegen en na revalidatie eindelijk weer naar huis kon gaan. Mogelijkheden te over. Thuiskomen is voor mensen een belangrijk thema. Wat is dat, thuiskomen?

Er zijn twee soorten thuiskomen. De eerste soort is het dagelijkse, vanzelfsprekende ritueel van thuiskomen: de auto parkeren, de huisdeur openen, post doorlezen, op de bank ploffen en wat televisie kijken voordat je gaat eten. Daar worden geen vlaggetjes opgehangen.

De tweede soort is het emotioneel thuiskomen, een veel zeldzamer soort. Mensen doen het wel eens, maar te weinig. De meeste mensen verlangen ernaar om emotioneel thuis te komen. Zij hebben een dag hard gewerkt en van alles meegemaakt: tegenslagen, meevallers en dat wordt allemaal meegenomen als je naar huis gaat. Er is “gevochten in de strijd om het bestaan” en dan is niets mooier dan wanneer het thuiskomen, aanvoelt als een warm bad. Een simpel ‘fijn dat je er bent’ is al genoeg. Want het emotioneel thuiskomen, als moment van voelbare wederkerigheid, is de enige manier die ook echt als thuiskomen wordt ervaren.

Ik las ergens: Het mooiste van weggaan is thuiskomen. Dat is een lastige en niet altijd als vanzelfsprekend waar. Ik denk dan aan het ultieme “weggaan” en kan alleen maar hopen dat mensen omstandigheden weten te creëren waardoor “het weggaan als thuiskomen wordt ervaren”.

JANNY TEEUWEN