OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Maandag 27 mei 2019

De betekenis van een verliesgebeurtenis.

Mensen geven vaak een andere betekenis aan hetzelfde verlies. Zoals bijvoorbeeld het verlies van een moeder. Het ene kind kan opgelucht zijn, terwijl het voor het andere kind niet te verdragen is.

 

Twee dochters, twee verhalen:

“Natuurlijk mis ik mijn moeder. Maar het aftakelen was afschuwelijk. Een zo zelfbewuste vrouw te zien devalueren. De laatste jaren dat ze alleen maar in bed lag of in een rolstoel hing; dat was mijn moeder niet meer! Het personeel in de zorg was voortreffelijk, ze gingen zo lief me haar om. Maar zoals je met een aardig en lief kind omgaat. Toen de dokter ons liet komen omdat het af ging lopen was ik een beetje blij. Nu voel ik me opgelucht. Niet dat ik de bezoeken aan haar niet mis, maar het was mijn moeder niet meer en ik wil haar herinneren zoals ze altijd voor ons was.”

 

“Ik mis mijn moeder vreselijk. Ze was altijd mijn voorbeeld en al lag ze alleen nog maar in bed, ze was er. Ik kwam drie ochtenden in de week bij haar en zorgde samen met de verpleging voor haar. Ik vond het heerlijk om haar te helpen. En nu is ze er niet meer en ik mis haar vreselijk. Hoe moet het nou? Ik weet gewoon niet wat ik moet zonder haar.”

 

Elk verlies brengt zijn eigen problemen met zich mee. Er zijn gelijkenissen, maar vooral verschillen. Dat betekent niet dat het ene verdriet erger is dan het andere. Het is anders en dat is wat het is.

 

JANNY TEEUWEN