OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Maandag 1 april 2019

Behoefte aan aanraking

 

Je huid is het primaire communicatiemiddel en je belangrijkste beschermer. Huidcontact stimuleert signalen naar de hersenen en daar wordt vervolgens van alles in gang gezet, onder andere de productie van het gelukshormoon endorfine. Daardoor ga je je prettig voelen. Het hormoon zet ook genezende processen in werking en stimuleert de spijsvertering en de stofwisseling. Het bevordert de doorbloeding, ontspant de spieren en het zorgt voor een diepere ademhaling. Een tekort aan endorfine kan een depressie in de hand werken en de genezingsprocessen in het lichaam in de weg staan. Zou dat tekort kunnen worden aangevuld door een extra dosis aanraking?

Dit alles als inleiding naar de stelling dat aanraken in geval van ernstige ziekte van essentiële betekenis kan zijn. Toch vinden veel mensen aanrakingen vaak eng. Aanraken is intiem en intimiteit is alleen toegestaan volgens bepaalde codes. De meeste mensen voelen intuïtief wel aan hoe dat lichaamscontact ‘hoort’ te voelen. Maar…Nee! Zegt de inspectie voor de Gezondheidszorg. Voor je het weet, loopt dat uit de hand en dat moet worden voorkomen. Aanraken doe je niet als professional, aldus de Inspectie. Je schudt iemand de hand, en dat is dat.

“Mag ik dan bij jou?”, zingt Claudia de Breij in haar breekbare, ontroerende liedje. En als ik dan heel ziek ben… Mag ik dan bij jou schuilen, als het nergens anders kan? Mag ik dan bij jou, verpleegkundige, dokter, geestelijk begeleider…?
Ja! Want schuilen, dat hebben we allemaal nodig; we hebben allemaal geborgenheid nodig.

 

JANNY TEEUWEN