OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Vrijdag 21 december 2018

December-stress

“Gezellig”, denkt menigeen.“De feestdagen komen er weer aan. Een heerlijke tijd”. Je ziet jezelf mét familie gezellig rond de eettafel zitten, etend, lachend en pratend. Vol liefde en vreugde. Maar Kerstmis en de jaarwisseling zijn misschien wel de meest belastende en verplichtende feesten van het jaar. Het begint al in november. Het zou wel de mooiste tijd van het jaar moeten worden! Vooral de reclamewereld wil ons dat doen geloven.

De werkelijkheid is vaak anders. Voor veel mensen is het een maand met gemengde gevoelens en ze gaan gebukt onder december-stress. Hoe kan een feest dat eigenlijk zo leuk zou moeten zijn, tegelijk rekenen op zoveel weerzin? In de loop der tijd zijn het vooral luxefeesten geworden. Het begint al met de druk van de voorbereidingen. Veel mensen zitten met hun werk in de drukste periode van het jaar. En bovenal: hoe ga je om met ziekte en rouw tijdens de feestdagen?

De afwezigheid van een geliefde wordt in deze tijd van het jaar nog duidelijker. Het lukt hen helemaal niet om gezellig mee te doen. En toegeven dat je er helemaal geen zin in hebt, is moeilijk. Wat je dan nodig hebt zijn mensen die aandachtig en toegewijd aanwezig zijn, die zien wat er op het spel staat en die begrijpen wat ze voor de ander kunnen betekenen, ook nog na de feestdagen! Plezier kun je niet afdwingen. Een feest kan geen compensatie zijn voor alle stress en pijn die je in de periode ervoor hebt beleefd.

JANNY TEEUWEN