OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Donderdag 6 december 2018

In gesprek over kerstmis

 

“Weet jij al wat je gaat eten met kerst?

Ik heb geen idee.

Zijn de kinderen dan niet bij je?

Nee, ik ben alleen dit jaar. Ze zijn in het buitenland.

Echt waar, oh dat is ook niet leuk. Vind je dat niet moeilijk?

Nee, niet echt. Soms kan ik me met dit soort dagen in m’n eentje juist heerlijk rustig voelen. Als ik al het gejakker om me heen zie, ben ik tevreden met hoe het is. Ze zijn me niet vergeten hoor. We zoeken op een later tijdstip een moment om samen te zijn.

OK, maar om je heen zie je toch allemaal mensen die gezellig samen zijn. Dat lijkt me lastig.

In de loop van de tijd ben ik eraan gewend geraakt om alleen te zijn. Ik realiseer me steeds meer dat het een groot goed is om het met jezelf te kunnen vinden. Als ik alleen ben en lekker voor mezelf gekookt heb, kan ik ervan genieten om de tafel gezellig te dekken, een kaarsje aan te steken, een bloemetje erbij en fijne muziek op de achtergrond. Dat voelt dan heel vredig en warm. Het gaat erom dat je ZELF kunt leven heb ik ervaren.

Ik geloof niet dat ik dat zou kunnen!

Och, soms weet je niet wat je wel of niet zou kunnen voordat je in de situatie bent waar je niets te kiezen hebt. Misschien komt er iemand op mijn weg die zich heel verloren voelt met deze dagen. Is het dan geen mooie kerstgedachte om die zomaar spontaan uit te nodigen? Dan heeft kerstmis echt betekenis gekregen.”

  

JANNY TEEUWEN