OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Woensdag 24 oktober 2018

Het leven gaat door …. (2)

 

In de vorige column ging het over Het of liever over DE Grote Verhalen die hun zeggingskracht aan het verliezen zijn. Het is echter juist belangrijk op scharnierpunten in het leven, en het overlijden van een dierbare is zo’n scharnierpunt, dat je ergens op terug kunt vallen. Natuurlijk zijn de dierbare herinneringen belangrijk en geven ze steun maar hoe mooier de herinneringen hoe groter soms de pijn van het verlies. En hoe dan verder?

Dan heb je iets nodig om op terug te kunnen vallen,. Misschien is dat IETS dat je in het verleden bij verlieservaringen ook op de been hield. Dat kan zo’n Groot Verhaal zijn. Maar als dat niet meer werkt voor jou zie je tegenwoordig dat mensen zoeken naar nieuwe verhalen of het zoeken in de hoek van de spiritualiteit of de Happinez, in mindfulnes, yoga of in Zenmeditatie. Deze moderne stromingen kunnen ook heel heilzaam werken. Ze zijn om rust te brengen in je bestaan dat zo stormachtig kan zijn na een verlieservaring. Of het nu steun en kracht uit de grote Verhalen is of dat iemand de rust, de kracht en de steun vindt in mindfulnes, yoga of Zen maakt niets uit.

Belangrijkste is dat de persoon in kwestie weer in balans komt, de verlieservaring een plek kan geven en vanuit rust en balans in staat is haar of zijn leven weer op te pakken, door te laten gaan anders dan voorheen en op een nieuwe manier die weer zin geeft aan het leven, aan het bestaan.

 

Hub van den Bosch