OVER-LEVEN en ZIEK-ZIJN

Dinsdag 30 januari 2018

Over-levens-kracht

Onlangs las ik een citaat van Helen Keller: “De wereld is vol verdriet, maar evenzeer vol manieren om het te overwinnen”. Toen ik kind was, las mijn moeder de levensgeschiedenis van Helen Keller en vertelde me erover. Met 19 maanden kreeg Helen hersenvliesontsteking en werd doof en blind. Ondanks de handicap leerde ze communiceren door braille en gebarentaal.

Ik probeerde me voor te stellen hoe dat voelt: een theedoek voor mijn ogen gebonden en watten in de oren, alsof het een spelletje was. Voor Helen was het geen spelletje, zij moest haar weg zien te vinden in een donkere, stille wereld. De meeste indruk maakte het vervolg van het verhaal. Zij voltooide als eerste doofblinde een middelbareschoolopleiding en een universitaire studie.

De wereld is vol inspirerende figuren bedacht ik me. Ik trek me daar graag aan op maar voel tegelijk de beperking.

Wat als de handicap haar als volwassene getroffen zou hebben? De beperking zit erin dat niet elk mens in elke levensfase (nog) in staat is een handicap of verlies volledig te overwinnen. Wat als je op 80 jarige leeftijd blind en doof wordt? Wat als je met 90 jaar je vrouw verliest met wie je jarenlang vertrouwd verbonden was? Dat voelt als amputatie.

Dan doe ik figuurlijk weer “de theedoek om en de watten in de oren” om me voor te stellen hoe het is om dat mee te maken. En ook om samen te kijken hoe dat verdriet te dragen, al is het maar een beetje…

JANNY TEEUWEN